Klarnet Mantarları Nasıl Yağlanır?

Klarnet mantarına zarar vermeden; klarnet mantarı nasıl yağlanır, nasıl monte edilir? Tüm detaylarıyla resimli olarak anlattım.

Klarnet Mantarları Nasıl Yağlanır?

Klarnetinizdeki mantarları nasıl yağlarsınız?

Klarnetin en önemli parçalarından biri de klarnet mantarlarıdır. Klarnet mantarları klarneti bir arada bir bütün halinde tutmasını sağlayan parçalardır. Klarnetinizi birleştirirken, parçaları birbirine monte ederken Klarnet Mantar Yağı adı verilen ürün ile yağlamanız gerekmektedir. Mantar yağı klarnetin birleştirmeyi kolaylaştırırken aynı zamanda mantarın ömrünü de uzatmaktadır. Özellikle ağaç klarnet kullananlar için monte ederken kullanmaları daha önemlidir. Pek çok formda satılan mantar yağları mevcuttur. En yaygın olanı ruj kutusu formunda olan şekilde olanıdır, çünkü uygulaması daha rahattır. Günümüzde aromatik kokulu mantar yağları daha çok kullanılmakta. Klarnetin mantarlarını yağlamak zor bir işlem değil, her klarnetçi kendi klarnetinin mantarlarını rahatlıkla yağlayabilir.

Klarnet mantar yağları genellikle; karaağaç özü, organik ay çiçek yağı, hindistancevizi yağı ve kenevir tohumu yağı gibi malzemeler ve türevleri ile yapılmaktadır. Yapısını bilmediğiniz kimyasal içeriği fazla olan ürünleri ve üreticisi belirsiz ürünleri kesinlikle tercih etmeyin.

Dikkat edilmesi gereken bazı hususlara gelin beraberce bakalım.

Klarnet Mantarları Nasıl Yağlanır?

Klarnet mantarlarını yağlamaya başlamadan önce gerekli olan malzemeler;

  • Klarnet mantar yağı
  • Peçete
Klarnet mantarlarını yağlamaya başlayalım;
  1. Klarneti parçalarını ayıralım.

    Klarnet Mantarları Nasıl Yağlanır?
  2. Yağlama yaparken mantarın çevresini hizalayarak yağı sürün.

    Klarnet Mantarları Nasıl Yağlanır?
  3. Klarnet yağlama işlemi, genellikle klarnetin bekinden başlanır. Mantar yağını mantarın çevresine az miktarda göz kararı sürelim ve mantarın daha iyi emmesi için yağı parmağımızla yayarak sürelim.

    Klarnet Mantarları Nasıl Yağlanır?
  4. Elimize bulaşan mantar yağının diğer klarnet aksamlarına bulaşmaması için elimizi her seferinde peçeteye silelim.

    Klarnet Mantarları Nasıl Yağlanır?
  5. Yağlamasını yaptığımız beki klarnetin üst gövdesine monte edelim.

    Klarnet Mantarları Nasıl Yağlanır?
  6. Klarnetimizin alt parçasını ve üst gövdesinde bulunan mantarı yağlayalım. Burada dikkat edilmesi gereken nokta çok fazla yağ sürmemektir. Ana destek mantarı bu noktada bulunmaktadır. Parmağınızla hafif baskı uygulayarak emmesini sağlayınca gövdeyi birleştirin.

    Klarnet Mantarları Nasıl Yağlanır?
  7. Klarnet kalağını çevirerek çıkarmaya dikkat edin. Mantarı izah ettiğimiz şekilde yağlayarak tekrar klarnetinize takın.

    Klarnet Mantarları Nasıl Yağlanır?
  8. Ve klarnetimiz kullanıma hazır.

    Klarnet Mantarları Nasıl Yağlanır?
    Klarnet Mantarları Nasıl Yağlanır?
İpuçları;
  • Yeni alınan veya mantarları yeni değişmiş klarneti yağlarken normalden biraz daha fazla mantar yağı sürmek gereklidir, zaman geçtikçe normal kıvamda sürmek yeterli olacaktır.
  • Mantar yağları elinize bulaştığında klarnetinizin üzerine sürmeyin.
  • Bazı klarnet mantarları diğerlerine göre daha yumuşak (soft) yapıda olduğu için daha az yağ yeterli olacaktır.
Uyarılar

Klarnet mantarlarını yağladıktan sonra klarnetinizi direk çantasına koymamalısınız. Klarnetinizi birleştirip bir süre çalmalısınız ki mantar yağı emsin ve baskı altında olması gereken forma gelsin. Direk çantasına koyarsanız mantar yağı ememeyecektir ve bir süre sonra hiç yağlanmamış gibi olacaktır.

Çok fazla yağ sürmemeye dikkat edin. Sürdüğünüzde kaybolmuyorsa veya klarneti birleştirdiğinizde yukarı doğru bulaşıyorsa fazla sürmüşsünüz demektir.

Yeni alınılan klarnetlerin büyük bir kısmının içerisinden mantar yağı çıkmaktadır. Bunlar genellikle Çin'de üretilen basit yağlar olup, yağın koruma ve kayganlaştırma kalitesi düşüktür. Rigotti veya Vandoren markasına ait yağları kullanmanızı tavsiye ederiz.

Klarnet Nasıl Kullanılır?

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Reklam
FacebookTwitterTagArrowTimes