Klarnet Parçaları

Klarnet bir bütün şeklinde enstrümanı oluşturmaktadır. Temelde 5 ana parça sesin oluşması dahil toplamda 7 parçadan oluşmaktadır.

Klarnet Parçaları

Bazı görüşlere göre parmak dayama yeri ek parça olarak görülmektedir. Gövdeye sabit olduğu için ek parça olarak değerlendirmeye almadık.

Klarnetin bölümleri yukarıdan aşağıya doğru sırasıyla şu şekildedir;

  1. Bek (Ağızlık)
  2. Üst Gövde
  3. Alt Gövde
  4. Kalak
  5. Klarnet Kamışı
  6. Klarnet Bileziği
  7. Klarnet Dişliği
  8. Klarnet Parmaklığı

Bek (Ağızlık)

Klarnet çalarken ağız içine alınan ve ağızla temas eden kısım bektir. Klarnetin kalbi olarak nitelendirilir. İcra edilecek müzik türüne göre farklı yapıda ve farklı uç açıklıklarında üretilmektedir. Örnek olarak Türk müziği icracıları özellikle sol klarnet kullananların ekseri çoğunluğu açık bekler kullanmaktadır. Bu durum koma seslerinde kolaylık ve daha volümlü ses sağlamaktadır. Her bek her ağız ve diş yapısına uygun değildir kişi yapacağı müziğe ve ağız yapısına uygun olan klarnet bekini tercih etmelidir. Bekin üzerine klarnet kamışı takılır ve bu bağlantı klarnet bileziği ile gerçekleştirilir.

Bek (Ağızlık)

Baril (Barel, Fıçı)

Klarnet barili, bek ve klarnetin üst gövdesinin arasında yer alan parçadır. Klarnet bekinde kamış sayesinde oluşan ses barilde anlam kazanır. Klarnetin akordu, entonasyonu için oldukça önemlidir. Genellikle yeni alınan sol klarnetlerin içerisinden 2 adet baril çıkmaktadır birisi uzun birisi kısa. Kısa olan 68mm uzun olan 70mm'dir klarnet barilinin uzunluğu arttıkça oluşan ses pesleşir kısaldıkça tizleşir. Bazı hava şartlarında veya birlikte çalımlarda klarnetçi kendisine uygun şekilde barilini ayarlar. Günümüzde ayarlı klarnet barilleri de mevcuttur. Klarnet sesinin tam anlamıyla ses sistemlerine aktarılması için klarnet mikrofonların çoğunluğu klarnet bariline takılır.

Fıçı (barel)Fıçı (barel)
Fıçı (barel)Fıçı (barel)
Baril Mikrofon DelikliBaril Mikrofonu

Üst Gövde

Sol elin hakimiyetinde olan, baril ile alt gövdenin arasındaki kısıma klarnetin üst gövdesi denmektedir. Her iki uç kısmı mantarlıdır. Klarnetin bazı tuş ve delikleri bu kısımda bulunmaktadır.

Si bemol klarnet üst gövdesiSi bemol klarnet üst gövdesi
Sol klarnet üst gövdesiSol klarnet üst gövdesi
  • Sibemol klarnetin üst gövdesinde 13 perde bulunmaktadır.
  • Sol klarnetin üst gövdesinde 12 perde bulunmaktadır.

Alt Gövde

Sağ elin hakimiyetinde olan, klarnetin üst gövdesinin altına takılan parçadır. Klarnetin diğer perdeleri bu kısımda bulunur. Klarnetin alt gövdesinin en alt kısmına klarnet kalak’ı takılır. Genellikle klarnetlerde sağ el baş parmak desteği klarnetin alt gövdesinin arka kısmında bulunur. Bu kısım klarneti tutmamızı sağlamaktadır. Klarnet parmaklığı şeklinde adlandırılır.

Si bemol klarnet alt gövdesiSi bemol klarnet alt gövdesi
Sol klarnet alt gövdesiSol klarnet alt gövdesi
  • Sibemol klarnetin alt gövdesinde toplam 11 perde bulunur.
  • Sol Klarnetin alt gövdesinde toplam 9 perde bulunur.

Kalak

Klarnetin alt gövdesinin altına takılan parçadır. Klarnet kalağı alt tarafa doğru çapı genişleyen bir parçadır. Bazı klarnetçiler farklı ağaçlardan farklı model kullanmaktadır. Pes sesleri toplayarak daha tok ses vermesini sağlamaktadır.

Kalak

Klarnet Kamışı

Klarnet kamışı, bekin yatak kısmına yerleştirilen parçadır. Klarnetten ses oluşumunun başlangıç noktasıdır. Üflenen nefes kamışta titreşim oluşturarak ses meydana gelir. Klarnet kamış seçimi oldukça önemlidir. Klarnet bekinizin açıklığı ve icra etmek istediğiniz müzik türüne göre farklı numaralarda bulunmaktadır.

Klarnet Kamışı
Örnek olarak;

Bek açıklığı arttıkça kullanılan kamışın numarası 1, 1.5 numara düşmekte.

Bek açıklığı azaldıkça (kapalı pek) kullanılan kamışın numarası 2, 2.5, 3 numara artmakta.

Klarnet Bileziği

Klarnetin bekine kamışı sabitlemek için kullanılan parçadır. Klarnet kamışının alt kısmından beke takılır. Farklı modelleri mevcuttur. Metal, deri, ip, lastik şeklinde. Her klarnet bileziğinin kamışa olan baskısı farklıdır bundan dolayı klarnet çalacak kişi icra edeceği müzik türüne göre bilezik tercih etmektedir. Bazı klarnet beklerinin üstünde ip sarılması için çentikler bulunmaktadır, günümüzde az olarak kullanılan bu tarz beklerde mevcuttur.

Klarnet BileziğiDeri Bilezik
Klarnet Bileziğiİp Bilezik

Klarnet Dişliği

Klarnet bekinin üzerine takılan parçadır. Şeffaf siyah renk seçenekleri ve farklı kalınlıklarda bulunmaktadır. Klarnet bekinin deforme olmasını önler aynı zamanda üst dişlerin klarneti üflerken pozisyonunun bozulmamasını sağlamaktadır. Dişten gelen titreşimleri yansıtmadığı için az da olsa sese etkisi vardır.

Klarnet Dişliği

Klarnet Parmaklığı

Klarnet Parmaklığı
Klarnet Parmaklığı
Klarnet Parmaklığı

Klarnetin alt gövdesinin arka kısmında bulunan, sağ el baş parmağı ile klarneti tutmamızı sağlayan kısım. İlk alının klarnetlerde metal bir parça şeklinde genellikle gelmektedir. Plastik aparatları haricinde günümüzde profesyonel parmaklıklarda üretilmektedir. Bu parmaklıklar bağ parmağınızı komple kavrayarak rahat bir tutuş sağlamakta aynı zamanda sağa sola dönüş hareketi de sağlamaktadır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Reklam
FacebookTwitterTagArrowTimes