Klarnetin Ses Genişliği ve Tınlama Bölgeleri

Klarnet yaklaşık olarak 4 oktavdır. Bu ses genişliği sayesinde oldukça yaygın ve farklı müzik formlarında kullanılmaktadır.

Klarnetin Ses Genişliği ve Tınlama Bölgeleri

Klarnetin ses bölümlerini incelediğimizde, en düşük sesler ve en yüksek ses bölümleri aşağıdaki gibidir:

Klarnetin Ses Genişliği ve Tınlama BölgeleriKlarnetin Ses Genişliğini Gösterir Tablo

Tüm klarnet çeşitlerinde parmak pozisyonlarının isimleri ve parmak pozisyonları kullanımını gösteren işaretler aynı olduğu gibi, ses sahalarının gösterilişi ve nota yazımları da aynıdır. Sadece duyulan sesin piyanodaki karşılığına göre klarnetler isimlendirilir ve transpozisyon yapılarak seslendirme yapılır.

Orijinal Sertikilalı Klarnet Kamışlarını 
KlarnetStore 'dan güvenle satın alabilirsiniz.

Klarnetin dört farklı tınlama bölgesine sahiptir

  1. Kalın ses bölgesi: En kalın ses olan Mi ve bir oktav üstteki Mi notasından sonra gelen Fa diyez notasına kadar olan bölgedir. Bu ses bölgesi koyu, zengin, gizemli, karanlık ve dramatik sözcükleri ile tanımlanabilir. Bu bölgeye "Şalümo" (Chalumeau) bölgesi de denir.
  2. Zayıf ses bölgesi (kötü sesler): Sol notasından başlayarak üç yarım perde sonraki si bemol notasına kadar olan bölgedir. Bu sesler klarnetin diğer seslerine göre daha zayıf, soluk ve de elde edilmesi biraz daha zor seslerdir.
  3. Orta ses bölgesi: Porte üzerinde üçüncü çizgiye yazılan Si notasından itibaren, ikinci ek çizgi Do notasına kadar olan seslerdir. Bu bölgeye "klarino" (Clarino) ses bölgesi de denir. En güzel ve en etkili klarnet soloları bu ses bölgesinde yazılmıştır. Bu sesler duru, parlak ve etkileyicidir.
  4. İnce ses bölgesi: üçüncü oktavda yer alan Do notasından sonraki ince seslerdir. Klarnetin zor elde edilen sesleridir. Bu sesleri düzgün ve doğru bir biçimde çıkartabilmek için bu bölgeye özellikle çalışılmalıdır. Gür çalındığında sert ve rahatsız edici fakat kısık sesle çalındığında ılık ve yumuşak, flüt ses rengine yakın bir tını özelliği gösterir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Reklam
FacebookTwitterTagArrowTimes