En İyi Başlangıç Klarneti Nasıl Alınır?

Klarnet eğtimi almayı düşünenlerin öncelikle iyi bir başlangıç klarnetine sahip olması yada iyi bir eğitim klarneti alması gerekir.

En İyi Başlangıç Klarneti Nasıl Alınır?

Klarnete yeni başlayanlar için en iyi klarneti nasıl bulursunuz? Siz (veya sevdiğiniz biri) klarnet çalmaya başlamak istiyor ve bir başlangıç klarnetine ihtiyacınız var. Bunun için en iyi başlangıç klarnetinin kriterlerini bilmek çok önemlidir. İyi bir başlangıç klarneti için kalite ve fiyat önemli mi?

Günlük hayatta çoğu şeyde olduğu gibi, bunun da birkaç basit cevabı var, ancak klarnet satın almadan önce size yardımcı olabilecek önemli bilgiler de var.



İçindekiler
  1. Yeni Başlayanlar İçin En İyi Klarnet Deneyimi
  2. Ağaç ve Bakalit Klarnet
  3. Klarnet Satın Alırken Bütçe Değerlendirmesi
  4. Klarnet Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
  5. Bazı Klarnet Markaları Daha Mı İyi?
  6. Klarnet Ağızlığı Ve Kamışlar Her Şeyi Değiştirir
  7. Sonuç
  8. Yeni Başlayanlar İçin Satın Alınabilecek En İyi Klarnet


Orijinal Sertikilalı Klarnet Kamışlarını 
KlarnetStore 'dan güvenle satın alabilirsiniz.

https://klarnetstore.com

Başlangıç klarneti seçmenin bazı zorlukları vardır. Öğrenecek kişinin yaşı kaçtır? Bazı klarnetler küçük yaşta klarnete başlayacak öğrenciler için oldukça zordur, elleri küçük olduğu için zorluk çekeceklerdir, birçok klarnette küçük parmakların kapatamayacağından büyük delikler mevcuttur Örn: bas klarnet. Klarnete yeni başlayacak bir öğrencinin klarnet seçimi oldukça önemlidir, fazla sorun çıkaran bir klarnet sesleri düzgün olmayan klarnet öğrenci için oldukça büyük sorun teşkil etmektedir. İlk etapta ağaç bir klarnet mi? yoksa bakalit sınıfı güzel bir klarnetle mi başlaması gerekir? Gelin beraberce inceleyelim.

Nefesli bir enstrumanda ve özellikle klarnet çalmada yeniyseniz, öğrenciler için ilk bilinmesi gereken husus; Türkiye şartlarında Sol (G) Klarnet veya Sibemol (bb) klarnetin en yaygın kullanılan klarnet olduğunu bilmesi ve kararını bu iki klarnet arasında vermesi olacaktır. Klarnete, başlamak ve temel bilgileri öğrenmek için ilk aşaması güzel bir klarnete sahip olmaktır. İncelediğimiz başlangıç klarnetleri yeni başlayanlar için tasarlandı, ancak bunların birkaçı profesyonel düzeyde bir enstrümana geçene kadar oldukça iyi olacaktır. Profesyonel düzeydeki klarnetlerin aksine, bu başlangıç klarnetleri minimum ayar ve bakım gerektirir çünkü ağaç klarnetler hava şartlarından kolay etkilenir ve çatlama problemi ile karşılaşılabilir yağlanması ve temizlemesi daha zordur. Yeni klarnete başlayacak arkadaşlarımız için bakalit sınıfı klarnetler bu derece bakım gerektirmezken çatlama problemiyle de klarnet düşmediği sürece karşılaşılmamaktadır. Başlangıç klarnetleri genelde sert kauçuk malzemelerden (bakalit, ebonit) gibi malzemelerden imal edilir ve yeni başlayan öğrencilerin karşılaştığı zorlu kullanımlara dayanabilmektedir. Daha fazla klarnet çalmaya olanak sağlamaktadır.

Türkiye de en çok kullanılan klarnet Sol (G) Klarnettir. Hüsnü Şenlendirici, Serkan Çağrı, Kirpi Bülent gibi klarnetçilerin kullandığı klarnet sol klarnettir. Türk Müziği Sibemol Klarnet ile de icra edilir ancak yapı itibari ile daha uygun olduğu ve koma seslerde rahatlık sağlaması aynı zamanda tonunun renginden dolayı sol klarnet Türk Müziği için daha ideal olmaktadır.

Yeni Başlayanlar İçin En İyi Klarnet Deneyimi

Bir öğretmen olarak, öğrencilerin bir şeye heveslenmesinin temel faktörünün şu basit soruyla ilgili olduğunu gözlemledim: "Öğrenmek istiyorlar mı? öğrenirken Eğleniyorlar mı?" Öğrencilerin klarnet öğrenme sürecinden keyif alması klarnet öğrenme sürecini oldukça basitleştirir ve hızlandırır.

Bir enstrümana başlamak için herkesin bir enstrümana sahip olması gereklidir. Başlangıç klarneti seçerken çok dikkatli olunması gerekmektedir, her müzik mağazasından alınmaması, klarneti bilen kişilerce denenmesi veya bu işte uzman satıcılardan klarnet satın alınması en doğrusu olacaktır. Problemli klarnetler oldukça yaygındır, fabrikasyon seri üretimlerde maalesef her ürün kontrol edilemiyor, bu durumda klarnette hava kaçırma sorunu yaylarında gevşeklik tonunda ve entonasyonun da sorunlar çıkabiliyor. Yeni başlayan bir klarnetçi ilk etapta böyle sorunlar ile karşılaşınca hevesi oldukça azalıyor, bu durum olsun asla istemeyiz.

Genellikle klarnete yeni başlayanlar için eğitim kurumu tarafından sağlanan veya bir müzik mağazasından kiralanan enstrumanlar oldukça hırpalanmış ve basit klarnetler olmaktadır. Bundan dolayı kendinizin bir klarnet sahip olması en doğrusu olacaktır çünkü uzun yıllar boyunca sizinle olacaktır klarnetiniz.

Öğrenci klarnetleri veya başlangıç klarnetleri olarak nitelendirilen klarnetler fiyat olarak uygundur bu kötü demek değildir. Bil hassa KlarnetHane olarak yeni başlayanlara başlangıç sınıfından klarnet almalarını özellikle tavsiye ediyoruz.

İlerleyen seviyelerde kendilerine hitap eden ağaç klarnetleri kendileri deneyerek seçme seviyesine geldiği zaman almaları en uygunu olacaktır. Klarnetin bir sürü çeşidi mevcut olsa da ( bakalit metal ağaç ) hatta her ağacın tonunun farklı olsa da ilk etapta öğrenci için o ayırım oldukça zor olacaktır.

Sonuç olarak;bakalit sınıfı diye tabir edilen başlangıç klarneti ile başlaması doğru olacaktır ancak mümkün olduğunca kaliteli markaları tercih etmesi ve bilen bir satıcı tarafından denenerek alınması gerekmektedir.

Ağaç ve Bakalit Klarnet

Klarnet çalmaya yeni başlayan klarnetçiler için ağacın sesi güzel olsa da kendi çalmalarında o tonu tam olarak hissedemeyeceklerdir. İlk etapta cazip gelmiş olsa da hem fiyat olarak pahalı hem de bakım zorluğu vardır. Öğrencinin ton kalitesinin gelişmesi için birkaç yıla ihtiyaç duyulacak ve bu süreci en iyi şekilde kaliteli bakalit bir klarnet ile gelmesi doğru olacaktır. Ağaç klarnetlerin bakımı da daha zordur direk olarak çantasından çıkarıp takıp her an kullanamaz kullanır ise klarnetin çatlaması çok kolay olacaktır. Ağaç klarnetlerde ayağın kurutulması, kaç yıl kurutulduğu ve üreticisi çok önemlidir. Başlangıç sınıfı klarnetlerde sert bir şekilde düşmediği takdirde olası bir problem olmayacaktır ve yeni klarnete başlayan birisi sık sık parmak egzersizleri yapması gereklidir bundan dolayı bakalit klarnet daha avantajlı olacaktır.

Ağaç klarnetler çalınmadan önce çantasının içerisinde oda sıcaklığına gelmesi beklenmelidir sonra yavaş yavaş üfleyerek ısıtılması sonra icra edilmesi gereklidir. Nemli havalarda özellikle daha çok dikkat edilmesi gereklidir. Bütçesi uygun olan ve ağaç klarnet ile klarnet çalmaya başlamak isteyenler ağaçların ses rengine etkisini araştırmalı ağacın kaç yıl ne şartlarda kurutulduğu ve kim tarafından imal edildiğini araştırması gereklidir.

Klarnet Satın Alırken Bütçe Değerlendirmesi

Klarnet çalmaya başlamak isteyen öğrencilerin en zorlandığı konu klarnet fiyatlarıdır. Maddi açıdan Türkiye şartlarında pahalı oldukları bir gerçektir. Yurt dışında döviz ile ülkemize klarnet ve parçaları geldiği için dövizle beraber fiyatları değişkenlik göstermektedir. Ancak günümüzde yerli üreticilerinde artmasıyla fiyatların düşmesi beklenmektedir. İlk basamakta sırf uygun fiyatlı diye internet sitelerinde gördüğünüz çin malı klarnetlere asla para harcamayın. Klarneti gerçekten çalmak istiyorsanız şu 3 temel faktörü asla unutmayın;

  • İyi bir klarnet
  • İyi bir klarnet eğitmeni
  • Gerçekten azimli ve istekli bir klarnet öğrencisi

Örnek verecek olursak, 600-800 TL aralığında bulunabilecek döviz kuruna göre değişebilir ancak asla tercih edilmeyecek fiyat aralığında ki klarnetlerdir.

Başlangıçta bir diğer tercihte ikinci el klarnetler olabilir. Bu konuda da mutlaka klarnetin denenmesi ve mümkünse klarneti bilen birisi eşliğinde almak olacaktır.

Klarnet Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Ucuz klarnetlerin bazı olumsuz faktörleri vardır. Birçoğunun bir araya getirilmesi ve tekrar parçalarının ayrılması zordur sebebi kalitesiz mantarlar kullanılması veya çok rahat birleşir ve klarnetin bir arada durması oldukça zor olur. Klarnetin perdelerinde bulunan yaylar oldukça esnek olabilir ya da çok sert bunlara dikkat edilmesi gereklidir. Klarnetin hava kaçırması var mı? Kontrol edilmesi gereklidir. Bir başka konumuzda klarnetin hava kaçırma olayını görseller ile izah edeceğiz ve kendiniz test edebileceksiniz. Bazı klarnetlerin özellikle kalitesiz çin malı klarnetlerde klarnetin içerisinden güderi eksik oluyor ve yeni alan kişi bunu bilemiyor ve daha birçok sorun olabilir en önemlisi deliklerin doğru şekilde açılmış olması sesleri düzgün veriyor olmasıdır. En doğrusu klarnetti bilen hocalardan veya çevrenizden yardım almak olacaktır.

Bak ve Hisset: Ucuz klarnet tercih ederseniz, kutudan çıkar çıkmaz güzel görünebilir ancak düzenli kullanımla çabucak yıpranacaktır ve arıza verecektir. En çok kullanılan tuşların üzerindeki kaplama kolayca yıpranarak çalımda parmak hareketlerini zorlaştıracaktır.

Gürültü: Klarnetiniz tuşelerinden oldukça fazla ses geliyorsa mutlaka kontrol edin.

Bazı Klarnet Markaları Daha Mı İyi?

Buffet Crampon, Yamaha, Amati Kraslice, Hammerschmidt klingson, Akıneri, Remsey, Ahmet Özdemir, Remsey, Zeff France ve daha fazla yerli yabancı markalar mevcuttur. Bu markalar piyasada kalitelerini ispatlamış durumdadır. Özellikle satış sonrası destek alabileceğiniz ve klarnetinizde bir sorun olduğunda çözüm sunabilecek marka ve mağazalardan alınması gereklidir. Bir markanın bir markaya üstünlüğü konusu tartışılır ancak bu markalar kendilerini ispatlamış markalardır bur da klarnet icracısının kendi tercihi ön planda olmalıdır. Hepsini araştırmalı kendisine en hitap edeni bulup bütçesine en uygun olanı almalıdır.

Klarnet Beki Ve Kamışı Her Şeyi Değiştirir

Klarnetin kalbi olarak nitelendirilen klarnet beki oldukça önemlidir.Yeni alınan klarnetlerde içerisinden çıkan bekler ne yazık ki kaliteli olmuyor, kaliteli olsa dahi bekler klarnetçiye özgü (dudak yapısı, çalmak istediği müzik türü) olduğu için kaliteli bir ağızlık (bek) alması gereklidir.

Klarnet Beki konumuza mutlaka bakmanızı tavsiye ederiz.

Klarnete yeni başlayan bir klarnetçinin iyi bir ses üretmeye oldukça katkı sağlayan parçalar bek ve kamıştır. Bek ve kamış uyumu belirgin bir ton farkı yaratacak üfleme rahatlığı sağlayacaktır. Tartışmaya açık olan bir konuda klarnetinizden bek kamış kombinasyonunun size uygunluğu klarnettiniz den daha fazla öneme sahiptir denilebilir sebebi ise sesin oluşumdaki ilk aşama bek ve kamıştan geçmektedir.

Sonuç

Kaliteli bir başlangıç sınıfı klarnet uzun yıllar boyunca sorunsuz şekilde icra etmesini öğrenmesini sağlayacaktır. Güzel bek ve kamış kombinasyonu sayesinde daha güzel klarnet tonuna ulaşacaktır.

Yeni Başlayanlar İçin Satın Alınabilecek En İyi Klarnet

En iyi klarnet diye bir klarnet göstermek doğru olmayabilir. En ünlü markaların aynı model klarnetleri bile birbirlerini tutmayabilir. Yeni başlayan birinin alacağı en iyi klarnet bütçesinin yettiği ve hocası ya da klarnetten anlayan bir kişi ile bütçesine uygun en iyi klarnet onun için en iyisi olacaktır. Müzik ve ton her şeyden önce insanın kulağında olan bir şeydir. Bu konuları sonraki yazılarımızda detaylı anlatacağız.

Soru ve Görüşlerinizi yorum olarak bizlere bildirebilirsiniz.

Klarnet Beki (Ağızlığı) Nedir?

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Reklam
FacebookTwitterTagArrowTimes